Wijnen Val de Loire – vintage 2020

De oogst 2020 kon twee weken vroeger aanvatten dan in de voorgaande jaren. Deze vroege start en het contrasterende weer in september (een hete, droge, bijna verzengende periode, gevolgd door regenperiodes), maken dit tot een bijzonder jaar, waarin de beslissingen van de wijnbouwers doorslaggevend zijn geweest voor het profiel van de wijnen.

“We hadden het geluk een vroeg wijnjaar te hebben met een uitzonderlijke kwaliteit en rijpheid. Zo konden we de oogstdata kiezen naargelang van de druivenrassen en de wijnen die we wilden maken. Uiteindelijk hebben we een heel mooi wijnjaar met een grote verscheidenheid aan wijnen en bevredigende opbrengsten. “zegt Jean-Martin Dutour, voorzitter van InterLoire in 2020. Kortom, een uitzonderlijk jaar met volumes die zullen beantwoorden aan de verwachtingen van de snelgroeiende markten.

Witte wijn van het Loiredal: een mooi gamma

Begin september zorgden de weersomstandigheden voor een mooie concentratie van de suikers en de zuren. Aromatisch bieden de meloenwijnen uit de Bourgogne een aangename fruitige expressie en een interessant evenwicht met frisheid. De profielen zijn typisch voor muscadetten.

Afhankelijk van de oogstdatum ontstonden verschillende profielen van stille Chenin-wijnen, de proeverijen laten frisse wijnen met een mooie levendigheid voor druiven die aan het begin van de oogst zijn geoogst, rijpe fruitprofielen, geconcentreerder voor druiven die later zijn geoogst,uitschijnen.

Het hart van de oogst van de Touraine Sauvignon vond begin september plaats, waarna het rijpingsproces zich zeer snel ontwikkelde en zeer rijp sap opleverde. De wijnen bieden aromatische profielen met tonen van citrus, citroen en hebben een mooi evenwicht.

De oogst was gemakkelijk voor de chenin moelleux met een edele rotting die zich goed op de bessen nestelde. De eerste sappen zijn geconcentreerd en aromatisch.

Roséwijnen uit de Loirevallei : fris en fruitig

Het weer heeft het concentratietempo van de grolleaux, cabernets en gamays die voor de rosés worden geoogst, versneld. Vandaag zijn de sappen fruitig en smaken ze zeer goed. In de kelder wordt gewerkt aan het evenwicht en de frisheid die kenmerkend zijn voor de rosés van de Loire-vallei.

Rode wijnen van de Loirevallei : een gulle wijnoogst

2020 werd een genereus wijnjaar voor de rode wijnen van de Loire-vallei, met twee hoofdprofielen, afhankelijk van de variabele regenval: fruitige, elegante en gulzige Cabernet Franc-wijnen en wijnen met een groot potentieel, met een hoge concentratie en mooie tannines.

De Gamays van de Loir-et-Cher vertonen ook een zeer goede rijpheid met aroma’s van jammig fruit. De côts hebben een mooie kleur, met aroma’s van zwart fruit en viooltjes.

De bubbels: frisheid en karakter

Een vroege en perfect gezonde oogst stelde de wijnboeren in staat om chardonnays en chenins te persen op de ideale graad voor de bereiding van de basiswijnen van de bubbels van de Loire.